In de buurt ’t Zand in Den Bosch werken bewoners samen aan een prettige en leefbare woonomgeving. Buurtvereniging Zandbewoners versterkt de verbinding in de buurt, maakt bewoners actief betrokken en zorgt dat iedereen kan meedoen. Ze zetten daarbij de talenten, behoeften en initiatieven van bewoners centraal. Ook zijn ze een voorloper in het verbeteren van participatie en communicatie tussen bewoners en de gemeente.
’t Zand is een buurt met ruim 2.500 bewoners met allerlei verschillende achtergronden, en levensstijlen en van alle leeftijden, inkomensniveaus en, religies. Er gebeurt veel in de buurt: het station wordt vernieuwd, straten worden opnieuw ingericht, woningen gaan van het aardgas af en er komen veel nieuwe huizen en dus ook nieuwe bewoners bij. Deze veranderingen bieden kansen, maar zorgen ook voor onrust en vragen. Niet iedereen weet waar hij terecht kan of voelt zich betrokken bij wat er speelt in de buurt.
Zandbewoners maakt zich hard voor dat bewoners kunnen meepraten, meedoen en zich gehoord voelen. Het initiatief levert een belangrijke bijdrage aan dat bewoners kunnen meepraten. Samen werken ze aan een sterke gemeenschap, waarin mensen zich samen verantwoordelijk voelen en met elkaar zorgen voor een fijne leefomgeving.
Zandbewoners werkt vanuit het ABCD-gedachtegoed. Dat betekent dat ze kijken naar wat bewoners kunnen en willen bijdragen. Niet de problemen staan centraal, maar juist de talenten, dromen en inzet van mensen in de buurt. Zo ontstaat er een buurt die van en voor bewoners is.
In 2023 daagde de vereniging de gemeente uit via het Right to Challenge om zelf de communicatie en participatie in de buurt te verbeteren door hier zelf een actieve rol in te nemen. En met succes: ze hebben de toekening gekregen en werken nu samen met de gemeente als volwaardig partner.
Met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds kan Zandbewoners hun werk in de buurt beter organiseren. Zo bouwen ze aan een netwerk van straatambassadeurs: bewoners die een aanspreekpunt zijn voor hun straat en zorgen voor meer contact in de buurt. De vereniging werkt aan een ledenmodel om de diversiteit, draagvlak en duurzaamheid van de organisatie te versterken. Zandbewoners vertegenwoordigd het algemene belang van leefbaarheid in de buurt, niet de individuele belangen van haar leden. Ook werken ze aan een expertnetwerk waarin bewoners met specifieke kennis en ervaring meedenken over actuele thema’s. Dit expertnetwerk schuift namens Zandbewoners aan bij gesprekken over verschillende thema’s en gemeentelijke plannen. Op deze manier worden bewoners actief betrokken bij beslissingen in en over hun buurt.
Zandbewoners werkt aan manieren om bewoners beter te informeren én dichter bij elkaar te brengen. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld een toegankelijke website met actuele informatie over de buurt. Daarnaast verschijnt er maandelijks een digitale nieuwsbrief, zodat iedereen weet wat er speelt. Op die manier zorgen ze ervoor dat bewoners die minder goed bereikt worden, door bijvoorbeeld mensen die laag geletterd zijn of anderstalig, weinig tijd of een gebrek aan vertrouwen, ook kunnen mee doen als zij dat willen. Ze bieden begrijpelijke informatie, leggen uit hoe dingen werken en helpen buurtgenoten op weg in gemeentelijke processen en helpen met bewoners initiatieven. Ook maakt Zandbewoners een podcastserie onder de naam Zandmakers. In elke aflevering verteld iemand betrokken bij de buurt over waarom zij zich inzetten voor de leefbaarheid en op welke manier zij dat doen.
Het Postcode Loterij Buurtfonds steunt Zandbewoners dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij