Fladderend de toekomst tegemoet

Ervaringen

De biodiversiteit versterken en zoveel mogelijk vlinders, bijen en andere insecten een goede leefomgeving in Tiel bieden. Dat is het doel van Vlindertuin de Zindering. Daarnaast willen ze de buurt enthousiasmeren ook zelf een mooi, eigen groenproject(je) te starten met planten die goed zijn voor vlinders, bijen en andere insecten die onmisbaar zijn voor de biodiversiteit.

Ontmoetingsplek voor mens en natuur

Deze vrolijke tuin van 2.300 m2 is ontstaan vanuit een unieke samenwerking tussen meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers, de gemeente en lokale bedrijven. Naast een thuis voor belangrijke fladderaars en insecten, is de tuin een plek die de hele buurt bij elkaar brengt. Jong en oud komen er samen en krijgen de kans om meer te leren over de natuur. Je bent namelijk nooit te oud om te leren over hoe belangrijk biodiversiteit is.

Een zaadje planten

Met het project ‘Zaden verspreiden vanuit de Vlindertuin’ wil de Zindering buurtbewoners inspireren en helpen om zelf ook een insectenvriendelijke tuin of balkon te krijgen.

Er is daarom een zadenbibliotheek opgezet waar buurtbewoners gratis zaden mogen meenemen of ruilen. De zadencollectie zit in een ronde kast met daarin een wisselend aanbod aan zaden. De collectie bestaat uit zaden uit de Vlindertuin en zaden die andere tuiniers hebben meegebracht. Het gaat om zaden van groenten, kruiden en bloemen, allemaal biologisch. Per keer mag iemand maximaal drie zakjes zaden meenemen. Bewoners kweken de plantjes op en proberen er op hun beurt ook weer zaad van te winnen. Zo leent de buurt als het ware zaden, om hier op een later moment weer nieuwe zaden voor terug te brengen. Zo wordt de buurt zaadje voor zaadje groener en groener.

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is er voor alle bewonersinitiatieven in Nederland, van klein tot groot. Van eenvoudige verbeteringen tot vernieuwende initiatieven die grote impact maken. Zo hopen we meer mensen te inspireren om ook in actie te komen. Samen maken we Nederland een stuk mooier!